Jag brukar ju lägga ut bilder av det jag bakat på Facebook och eftersom flera stycken ville ha receptet så kommer det nu här. Jag är ju inte så himla originell som jag önskar att jag var så grundreceptet är min husguds recept på sockerkaka, dvs. Leila Lindholm.
En sockerkaka
3 st. ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st. nypa salt
skal av en citron
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i sockerkakssmeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
Frosting
Jag blandade 100 g smör och 100 g Philadelphiaost men det blir lite för mycket, jag är helt säker på att 50/50 eller 60/60 räcker. Sen i med florsocker tills det är bra konsistens.
Om vi börjar med Ananas- och kokoskakan så hade jag en liten burk skivad ananas, jag hällde upp juicen i ett glas, som jag drack upp, skivade ananasen i små bitar och fördelade jämn över sockerkakssmeten när den låg i formen. Petade lite försiktigt ner alla bitar i smeten med en kniv. Så här i efterhand kan jag ångra att jag drack upp juicen istället för att använda den i frostingen, det hade säkert gjort kakan lite bättre. Som grädde på moset använde jag mig av kokos i stora flingor, det blir både snyggt och gott. Man kan ju också använda kokosflingor i formen istället för ströbröd. Det hade säkert också varit mycket godare.
I Citron- och laktritskakan så pressade jag i saften av två citroner plus skalet av den ena (som står i receptet). Här finns det utrymme för mer citron tycker jag. Men det är ju också beroende på tycke och smak, man får prova sig fram. Jag hade i två teskedar av lakritspulvret i frostingen men det är ju en smaksak hur mycket man vill ha. Sen strösslade jag med lakritsströssel ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar