måndag 15 april 2013

Jaha, då har jag bakat igen då :)

Igår bakade jag LCHF-kex och LCHF-knäcke. Otroligt lättgjort men inte lika lättgräddat eller lättgräddat var det väl men jag ville få till mer knäckighet. Nästa gång, för det blir en nästa gång, så ska jag eftertorka dem i ugnen lite grand ungefär så som man gör med skorpor.

052

Knäckebröd – blandningen fyller en långpanna
100 g sesamfrö
25 g linfrö
50 g malen mandel
1 rågad msk fiberhusk
1/4 tsk salt
2,5 dl vatten
Blanda alla ingredienserna i en skål och låt svälla i 5 minuter. Tillsätt mer vatten om degen inte känns tillräckligt smidig. Bred ut degen på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper och dela i rutor med kniv (jag gjorde 4x5 rutor). Gräddas mitt i ugnen i 160 grader i 30-40 minuter. Låt svalna på galler.

053

Lågkolhydratkex – blandningen fyller en långpanna
5 ägg
2,5 dl solrosfrö
2,5 dl sesamfrö
2,5 dl krossade linfrön
2,5 dl hackade valnötter
1 tsk salt
Vispa äggen och blanda ner resten av ingredienserna. Bred ut röran på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 190 grader i 10-15 minuter. Låt svalna något och skär sedan i rutor. Kexen kan förvaras i kylskåp i 4-5 dagar. De lämpar sig väl för frysning och tinar på några minuter.
Båda dessa recept har jag tagit ur boken “Frisk med LCHF” av Sofie Hexeberg och Gunn-Karin Sakariassen. www.drhexeberg.no & www.helhetsmedisin.no

051
 
046

049

Idag har jag bakat Makalös citrontårta som jag hittade på www.kokaihop.se och sen hittade jag den i tidningen Lantliv men där gick den under namnet Annas pudrade citronrutor. Hur som helst så är det Anna Bergenströms recept. Jag kallade den Himmelskt god citrontårta för det är så det är!!!
Himmelskt god citrontårta
2,5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g kallt smör i kuber
Citronkräm
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal och saft
Florsocker till dekoration
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en smulig deg (jag knådade min eftersom matberedaren står i Borlänge!). Tryck ut degen i en fyrkantig form, 20x25 cm, helst med löstagbar botten (jag använde min runda sockerkaksform med avtagbarn kant, 24 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter eller tills det har fått lite färg.
Citronkräm: Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, citronskal och saft. Häll citronkrämen i pajskalet och grädda ytterligare 8-10 minuter tills den precis har stannat (jag fick lägga på några minuter). Pudra över rikligt med florsocker när kakan fortfarande är varm, skär i små fyrkanter (som ni ser så blir det trekanter i en runt form).

047

http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/Forfattarpresentation/?personId=6300

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar